perjantai 28. huhtikuuta 2017

Itävalta Büro für Berufsintegrationsprojekte 27. - 28.4.2017

Torstai 27.4.2017
Aloitimme päivän tutustumalla integrationsprojekten sisaryritykseen, jota kutsutaan ”Dafür”. Heidän toiminnastaan meille kertoi Patricia ja Mathias. He toimivat nuorten kanssa, joilla perusopetuksessa on haasteita eivätkä tiedä mihin alalle olisivat suuntautumassa. Heidän ”löydettyään” ammattiopinnoissa tukea tarvitsevia, he siirtävät asiakkuuden integrationsprojekten hoitoon. Claudia, jonka tapasimme myös toimistolla, tekee psykologisia testejä. Niillä kartoitetaan nuoren mahdollisuuksia opiskella normaalitavoitteisesti ammattitutkintoon. Testien pohjalta näkee myös tarvitseeko nuori tukea ja jos niin millaista selviytyäkseen opinnoista. Keskustelimme paljon motivaation merkityksestä ja realististen tavoitteiden asettamisesta opintoihin.

Ruokailu oli kiinalaisessa ravintolassa nimeltään Shao Khao. Seuraamme liittyi Reinhard. Hän työskentelee yrityksessä Zumtobel ja hänen tekee yhteistyötä yhden erityisopiskelijan kanssa (työskentelee työparina). Zumtobel on mukana projektissa nimeltään BFP. Projektissa erityisopiskelijoita otetaan työskentelyyn mukaan ja heille mahdollisuuksien mukaan tarjotaan koulutuksen jälkeen myös työpaikka yrityksestä. Tutustuimme kahteen eri malliin opiskella. Toinen mallista vastasi Suomen oppisopimusjärjestelmää, jossa normaalin tavoittein opiskelijat työskentelevät yrityksessä ja yhden päivän viikossa koulussa. Koulun tavoitteena on ottaa tähän ryhmään mukaan vuosittain muutamia erityisopiskelijoita. Tutuistuimme Reinhardin kanssa työskentelevään opiskelijaan. Zumtobel-yrityksen tiloissa oli myös erityistä tukea tarvitsevien ”osatutkintoa” suorittavia opiskelijoita. Heitä valitaan vuosittain neljä opiskelijaa ja koulutus kestää kaksi vuotta (yhteensä siis kahdeksan opiskelijaa). Heillä on yrityksessä oma osastonsa, jossa he tekevät yksinkertaisia pakkaus- ja viimeistelytöitä. Tällaisia tehtäviä olivat mm. ruuvien esikiinnitys osaan ja pienten osien pakkaus läpinäkyviin pusseihin. Koulutuksen jälkeen osaavimmat opiskelijat työllistyvät yritykseen.











Perjantai 28.4.2017

Perjantaina menimme aamusta toimistolle. Meillä oli reflektointipäivä. Toimiston väki oli nähnyt paljon vaivaa matkamme onnistumisen eteen ja kaikki sujui suunnitellusti. Täytimme viralliset paperit ja kiitimme yhteistyöstä. Perjantaina tapaamisemme päättyi lounaaseen. Toimistolta menimme seudun ainoaan kauppakeskukseen Messepark:iin. Lumisena ja sateisena päivänä siellä oli hyvä tutustua paikallisiin liikkeisiin ja tehdä tuliaisostokset.




Thank you for the wonderful week. We met many new people and learned a lot of new things.
Vielen Dank Julia, Ulli und Simon :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti