torstai 18. toukokuuta 2017

Bodster - hevonen roolimallina, opettajana ja terapeuttina



Tutustuimme Bodsterin terapiatallin toimintaan. Tila sijaitsee Sandfordissa (Isle of Wight) komean kukkulan laella, josta avautuu upea näkymä laajalle kahden kylän ylle. Hevosten laidun on rajattu keskeltä erilliseksi tilaksi, jotta hevosten on liikuttava enemmän halutessaan siirtyä laitumen reunasta toiselle reunalle. Tällainen laidunmalli saa ponit luontaisesti liikkumaan paremmin. Tilalla on kaikkiaan neljä ponia ja yksi hevonen. 



Bodster-toimintaa vetää Jo ja Giles Boddington. Jo itse on koulutukseltaan "peruskoulun" opettaja sekä ratsastuterapeutti. 

Bodster-toimintamallissa toiminta perustuu hevosten kanssa tapahtuvaan oppimiseen. Jokaiselle oppijalle laaditaan omat yksilölliset tavoitteet. Tavoitteena voi olla erilaisten taitojen kehittäminen: oman itsekunnioituksen lisääminen, oppia ymmärtämään omaa ja toisten käyttäytymistä tai kasvattaa omaa tunneälykkyyttä. Tunneilla saatetaan opiskella myös matematiikkaa ja englantia.
Tunnin aikana toiminta tapahtuu kokonaan maan pinnalla, ei ollenkaan ratsastaen. 



Asiakkaat ovat iältään n. 6 - 60 -vuotiaita. 
Toiminnan kohderyhmä on mm. henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia, työttömät, alzhaimeria sairastavat, mielenterveys asiakkaat ...  

Toiminnan rahoitus on ollut haaste. Toiminta saa rahoitusta mm. kouluilta, asiakkaat maksavat itse, arpajaisista sekä hyväntekeväisyystapahtumista. Toiminta on saanut myös EU:lta kehittämisvaroja. 


Tunnit ovat joko ryhmätunteja taikka yksilötunteja. 

Esimerkkitunnilla harjoitellaan itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja sekä jonkin verran matematiikkaa. Kuvitellaan, että henkilön on haastavaa toimia toisten kanssa. Tarkoitus on, että hevosen kanssa toimiessaan nuori saa ohjausta ja opastusta tulkita hevonen käyttäytymistä. Tavoite olisi, että nuori oppii vähitellen tulkitsemaan hevosen käyttäytymistä sekä ymmärtämään kätyttäytymisen syy-seuraussuhteita. Tämän lisäksi nuori oppisi ymmärtämään, että samat säännöt ja lainalaisuudet jotka toimivat hevosten kanssa, toimivat myös ihmisten sosiaalisissa verkostoissa. 
 
 Toiminnasta lisää nettilinkistä: Bodster

Päivi ja Tarja, Isle of Wight, Englanti






1 kommentti:

  1. Opettaja kuvasi tunnin tapahtumat ja teki niistä yhteenvedon asiakkaan kansioon. Näistä kuvista voidaan seurata mahdollista edistymistä. Vetäjät olivat muuten entisiä erityisopettajia.

    VastaaPoista