tiistai 16. toukokuuta 2017

Foyer - kansainvälinen oppimis- ja tukiasumiskeskus

Vierailumme toisella viikolla kävimme tutustumassa kansainväliseen Foyerin oppimis- ja tukiasumiskeskukseen Ryden kaupungissa. Foyer on yhdistetty oppimis- ja tukiasumiskeskus, joka tarjoaa turvallista asumista, tukea ja koulutusta kodittomille nuorille - kohderyhmä on 16 - 24 -vuotiaat. Foyer-toimintamalli on kehitetty ja alunperin lähtöisin Ranskasta, mutta nykyään se kansainvälinen järjestö, joka toimii ympäri maailman.

Isle of Wightin Foyer -talo on rakennettu vuonna 2000. Siinä on viisi huoneistoa, jossa on kaikkiaan 45 pientä soluasuntoa. Korkeintaan nuori voi asua tässä asunnossa kaksi vuotta. Foyerin asuntoon muuttavan nuoren on hankittava itse henkilökohtaiset petivaatteet, peseytymisvälineet sekä perus ruuanvalmistusvälineet; tarvittaessa Foyerin henkilökunta auttaa hankinnoissa. Nuori saa viikossa 15 £ rahaa, joka riittää (puhelin, ruoka), kun ostaa harkiten. Nuoret saavat ilmaisen aamupalan ja illallisen tukiasunnolla, kunhan osallistuvat aterian tekemiseen yhteistiloissa.

Ennen kuin nuori otetaan asumaan Foyer-taloon, tehdään hänelle tarvekartoitus, jonka pohjalta päätetään onko nuori sopiva asukas (hyötyykö hän Foyer-ohjelmasta). Ohjelmaan kuuluu aktivoida nuorta saavuttamaan etuäteen sovitut tavoitteensa. Heille kaikille tehdään ohjelma, jota pyritään noudattamaan. Ohjelma etenee asteittain ja tarkistuksia siihen tehdään kolmen kuukauden välein. Ohjelman tavoite on saada nuorelle sekä oma asunto ja joko työ- tai opiskelupaikka. Muutettuaan uuteen asuntoon Foyerin asunnosta, pidetään nuoresta vielä alkuun huolta uudessa asunnossaan ja tuetaan tarvittaessa. Lisäksi nuoren on mahdollista vielä vuosien jälkeen tulla käymään vierailulla (ja kysymään jopa neuvoa) Foyer-talossa.

Nuoret olivat itse pohtineet mitä asuminen Foyerissa merkitsee heille. Vapaasti käännettynä: uusia kokemuksia että uusia alkuja, tukea, roolimalleja, itsenäistymistä sekä "kukoistusta" omaan elämään.

Päivi, Isle of Wight, Englanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti