perjantai 19. toukokuuta 2017

Pathways - opiskelu vastaavaa kuin TELMA-koulutus Suomessa

Pathways, The Isle of Wight College


The Isle of Wightin Collegessa opiskelee kaiken kaikkiaan noin 2000 opiskelijaa. Näistä 68 opiskelijaa on erityistä tukea tarvitsevia. He opiskelevat kampukselle vuonna 2015 valmistuneessa Pathways-rakennuksessa. 
Pathwaysin opiskelijoissa on sekä kokoaikaisia että osa-aikaisia opiskelijoita. Opiskelijoiksi Collegeen he tulevat peruskoulutuksen jälkeen - 16 vuotiaina. Kaikki nuoret, jotka opiskelevat Pathwayssä, ovat erityistä tukea tarvitsevia.
Jokaisella opiskelijalla on omat tavoitteet, jotka huomioidaan joka päivä. Esimerkiksi tämän nuoren tavoitteena oli mm. harjoitella oman nimen kirjoittamista ja oppia laittamaan sekä numerot (1-20) että kuukaudet oikeaan järjestykseen. Jokaisella opiskelijalla oli oma kansio, joka kulki opiskelija mukana (säilyttettiin koulussa). Kansiossa oli hänen aikaisemmilta päiviltä täytetyt lomakkeet sekä muut tarvittavat välineet.   
Kotitaloutta


Opiskelupäivä on jaettu kahteen osaan: aamu- ja iltapäivä. Opiskelijan lukujärjestys on siten aamupäivällä eri kuin iltapäivällä. Tunnit katkaisi kahvitauko. Tässä kohtaa suurin osa ryhmästä meni käymään Collegen kahviossa, jossa sekä opiskelijat että henkilökunta söivät välipalansa. Sekä kahviota että ravintolaa Collegessa piti yksityiset yrittäjät (mm. kahvilaa piti kahvilaketju Starbucks...)     
Matematiikkaa


Opiskelijat, joilla on HOJKS, voivat opiskella Pathwayssissa 25 -vuotiaaksi saakka ilmaiseksi. Tämän jälkeen he voivat halutessaan jatkaa opiskelua Pathwayssä, mutta se maksaa 5 £ tunti / 25 £ päivä.  
Isossa-Britanniassa erityisnuorilla on henkiläkohtainen budjetti, jonka avulla he voivat valita tarvitsemiaan ja haluamiaan palvelujalla. Tällä rahalla yli 25-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat voivat siis ostaa itselleen myös mm. opiskelua Pathwayssa.    
Kerran viikossa yhdelle ryhmälle opetti Simon matimatiikkaa ja englantia. Lisäksi hänen ryhmän opiskelijoille on järjestetty työharjoittelupaikka oppilaitoksen ulkopuolelta. Harjoittelupaikassa he käyvät kerran viikossa itsenäisesti. Työharjoittelupaikat olivat mm. Punaisen Ristin yms. kolmannen sektorin kirpputorit, eläintarha ja kahviot.  
Joogatunti alkaa
Serborne tunti eniten tukea tarvitsevien ryhmässä

Aistitunti eniten tukea tarvitsevien ryhmässä. 
Jokaisella opiskelijalla oli oma avustaja.
Koirankeksejä leivottu hyväntekeväisyyttä varten
Miltä ilme näyttää tunnin jälkeen..?
Joka tunnin lopuksi avustaja tekee opiskelijan lomakkeeseen arvioinnin mitenkä opiskelija on omiin henkilökohtaisiin tavoitteisiinsa päässyt (HOJKS:ssa sovitut tavoiteet). Aikaisemmin he ovat kirjanneet asioita tietokoneelle. Kysyin kumman tavan tämä avustaja kokee paremaksi; hän koki lomakkeelle kirjaamisen paremmaksi (kirjaus käy kätevämmin). Ko lomakkeet käydään aikanaan HOJKS-kokouksessa läpi ja niistä näkee kuinka opiskelija on edennyt tavoitteissaan.    

Lisää linkistä: Pathways


Päivi, Isle of Wight, Englanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti